Wróć

Cinnamon (Cynamon) (014)

Cena Brutto : 34,71 zł
Cena Netto: 28,22 zł
Podatek VAT: 23%
Producent :
Aquamax Cinnamon (Cynamon) (014)'}
Dostępność : w magazynie

Produkt jest dostępny w renomowanych sklepach akwarystycznych.

Cynamon ze Sri Lanki do akwarium słodkowodnego, krewetkarium, zwiększające witalność i samopoczucie zwierząt akwariowych.

Ilość
Obecnie brak na stanie

Cynamon ze Sri Lanki do akwarium słodkowodnego, krewetkarium, zwiększające witalność i samopoczucie zwierząt akwariowych.

Opis produktu

Cinnamon – laski cynamonu to naturalny produkt do pielęgnacji wody wytwarzany z cynamonu cejlońskiego, który gwarantuje niską zawartość kumaryny. Pochodzi ze Sri Lanki. Laski cynamonu podlegają ręcznej obróbce bez sztucznych dodatków. Ten fakt świadczy o wysokiej jakości produktu.
Dzięki swoim unikatowym właściwością laski cynamonu zwiększają witalność i dobre samopoczucie ryb i skorupiaków. Kora cynamonu jest ceniona przez wodnych mieszkańców, ponieważ stanowi dla nich miejsce tarła, schronu, czy też jest pożądanym źródłem błonnika. Laski cynamonu przybierają pod wodą fascynujący czerwony i połyskujący kolor, co przyciąga wzrok w każdym każdego obserwującego. 

Właściwości

  • Naturalna pielęgnacja wody w akwariach.
  • Zwiększa witalność i dobre samopoczucie.
  • Działa ściągająco, chroni i wzmacnia dzięki cennym garbnikom, olejkom eterycznym oraz związkom humusowym.
  • Krewetki i raki cenią korę cynamonu jako schronienie (np. podczas linienia).
  • Glonojady czerpią z kory cynamonu cenne włókna drzewne i celulozę.

Dozowanie

  • 1 laska cynamonu na 100l.
  • Po użyciu cynamon będzie szybko oddawał swoje cenne substancje do wody.
  • Po około 3-4 tygodniach cynamon traci swój czerwony kolor i spowalnia oddawanie cennych substancji. Po tym czasie należy wymienić go na nowy.

Informacje dodatkowe

Ważną wskazówką jest, aby stosować oryginalny cynamon cejloński, ponieważ zawiera niewielką ilość kumaryny w porównaniu do cynamonu wonnego (Cinnamomum cassia) sprzedawanego w sklepach wysyłkowych, który to zawiera w sobie szkodliwą zawartość kumaryny. Kumaryna może powodować uszkodzenia wewnętrzne ryb i skorupiaków, zwłaszcza szkodzi wątrobie i nerkom, a także może powodować raka.